PGD Olševek se predstavi

Kot smo že poročali o poteku nagradne igre in izboru našega društva med finaliste za obnovo fasade (PGD Olševek prišel med finaliste), so nas včeraj v Slovenskih novicah tudi predstavili.

Še enkrat: Glasovanje bo potekalo od 16. maja do konca meseca. Hvaležni bomo prav za vsak oddani glas (kako bo potekalo glasovanje, bomo objavili naknadno).

OLŠEVEK – Pri sosedovih so postavljeni gradbeni odri in dela na stavbi potekajo z vso potrebno delovno vnemo, Primož Šimenec, predsednik PGD Olševek, in tajnik društva Domen Čebulj pa upata, da se bo po zaslugi Slovenskih novic oziroma akcije, v kateri bomo skupaj s partnerji enemu od slovenskih gasilskih domov ozaljšali fasado, kmalu začelo delo tudi na njihovem gasilskem domu. Precej drobcen deluje na pogled; v vasici, stisnjeni na severni konec Kranjskega polja, kjer domačini prijazno raztegnejo usta v nasmeh ob srečanju z vsakim prišlekom v idiličnem kraju Olševek, kjer bi si potrebni miru in počitka z veseljem postavili hišico ali vikend. Gasilci so tukaj aktivni od leta 1945, čeprav so se morali v preteklosti spopasti z različnimi izzivi. »Vseeno pa lahko rečemo, da je želja po delovanju društva vaščane pripeljala do tega, da so v ključnih trenutkih znali potegniti skupaj in izpeljati tudi tako zahtevne naloge, kot sta bila gradnja gasilskega doma ali nakup novega vozila,« se po zgodovini ozre Tine Logar, poveljnik olševske gasilske čete. V društvu aktivno deluje okoli sedemdeset vaščanov: »Čeprav življenje na vasi zaradi globalizacije in z njo povezanih dejavnikov ni več takšno, kakršno je bilo včasih, sta gasilerija in prostovoljstvo ena od tistih redkih aktivnosti v vasi, ki združujejo vaščane in imajo veliko večjo razsežnost, kot jim jo pripisujemo.« Šimenec in Čebulj sta povzela poveljnikove besede in dodala, da v društvu pozorno skrbijo za gasilski podmladek, saj se zavedajo, da so prav mladi tisti, od katerih bosta odvisna nadaljnji obstoj in razvoj društva: »Gasilsko izobraževanje mladim omogoča sodelovanje na tekmovanjih ter jih pripravlja na poznejše delo v operativi.« Operativna enota skrbi za pripravljenost v primeru požarov, a zadnja leta v vasi na srečo ni bilo večjih intervencij, so pa Olševčani nekajkrat priskočili na pomoč sosednjim društvom in pomagali tudi pri pri poplavah, ki so bile v Ljubljani pred dvema letoma. Zaradi nove opreme, ki jo pridobivajo, izobraževanja, ki jim pomaga, da se seznanijo z gasilsko tematiko, in predvsem odličnega sodelovanja s sosednjimi društvi sektorja, s katerimi opravljajo skupne vaje, verjamejo, da so dobro pripravljeni za primere morebitnih intervencij.

Izbrisati zgodovino

Fasada gasilskega doma, zgrajenega leta 1990, potrebuje poseg strokovnjakov, to se vidi že od daleč. Poveljnik Logar pojasni: »Prijava na razpis nam je znova dovolila sanjati. Sanjati o tem, da bi gasilski dom dobil novo preobleko, ki jo po letošnjem občnem zboru nujno potrebuje, saj nam je neznani storilec, ki ga je po vsej verjetnosti zmotil hrup, z barvnim sprejem uničil fasado praktično na vseh straneh.« Na občnem zboru so se gasilci veselili uspehov iz leta 2011, saj so njihovi kandidati uspešno opravili osnovni tečaj za gasilca, hkrati izvedli vaje po točkovniku ter organizirali tekmovanje – kviz za mladino –, poskrbeli za veljavne zdravniške preglede članov in uspešno predstavili idejo o vzpostavitvi ženske ekipe, ki je do takrat niso imeli: »Udeležba na občnem zboru je bila rekordna in tudi druženje je bilo dolgo, prijetno in sproščeno. Zakaj tudi ne, samo enkrat na leto ima domače društvo občni zbor, in če si gasilci takrat privoščimo malo zabave, mislim, da nam tega ne bi smel nihče zameriti. Pa smo se pošteno zmotili,« pove poveljnik Logar, Šimenec in Čebulj pa dodata, da so bile rekordne tudi slaba volja, jeza in žalost ob pogledu na fasado gasilskega doma, ki je bila uničena: »Prvotne aktivnosti v zvezi s prenovo garderobnih omaric v orodišču ter preostalimi manjšimi investicijami so takoj obstale, saj ima društvo nizek proračun in skrbno moramo pretehtati, kam investirati denar, s katerim razpolagamo.« Olševški gasilci sporočajo: »Če bomo izbrani na natečaju, bomo gasilskemu domu povrnili lepoto, ki bo pozitivno vplivala na celotno podobo vasi, izbrisali del zgodovine, za katerega vsi želimo, da bi šel čim prej v pozabo, ter z vedenjem, da se trud poplača, dobili še dodatno motivacijo za nadaljnje delo.«

Članek na internetu: Zlikovci so jim gasilski dom pokracali z grafiti
Članek v časopisu: Zlikovci so jim gasilski dom pokracali z grafiti
Avtor člankov: Boštjan Fon, Slovenske novice (7. maj 2012)

Predstavitev iz strani poveljnika: PGD Olševek


2 odziva na “PGD Olševek se predstavi

  1. Pingback: Glasujte za nas! | PGD Olševek

  2. Pingback: Vas Olševek » Objava » Naši gasilci potrebujejo vaš glas!